egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár ajánlója

2012.04.03. 16:51 mmebukk

Természetvédelem témakörben legfrissebb könyvek:

Természetvédelmi állattan: (szerk.) Juhász Lajos

A természetvédelem felsőfokú képzésének tankönyve azokat a magyarországi állatfajokat mutatja be, melyek törvényes védelem alatt állnak. Mindenki számára ajánlott ez a könyv, aki érdeklődik az állatok védelme, a védelem elméleti kérdései és gyakorlati megvalósítása iránt.



Természetvédelmi növénytan
Bartha Dénes
Mezőgazda Kiadó, 2012
404 oldal
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789632866482

Az első nemzeti park megalapításától számítjuk a tudatos természetvédelem kezdetét. Az azóta eltelt 140 év alatt sokat tettek a világ, így a magyar szakemberek is a növény- és állatvilág megmentéséért.
A könyv szerzői röviden ismertetik az első, az 1879-ben született magyar erdőtörvénytől kezdődő magyar természetvédelem történetét, a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, megállapodások létrejöttének körülményeit, a magyar növényvilág védelmét közvetlenül szolgáló együttműködési lehetőségeket.
A mű túlnyomó része a védett fajokat, gombákat, zuzmókat, mohákat, fás és lágy szárú növényeket ismerteti. Rövid morfológiai leírásuk mellett az élőhelyüket veszélyeztető tényezőket, védelmük lehetséges módjait, magyarországi előfordulásukat tartalmazza.
A magyar természetvédők aktív védelmi munkáját, a nemzeti parkok, a botanikus kertek összefogását, a fajmegőrzési tervek megvalósulását jól példázzák a műben ismertetett esettanulmányok, például a tartós szegfű, a dolomitlen, az erdélyi hérics fajvédelme, mesterséges szaporítása, élőhely kezelése.
A könyv függeléke a természetvédelmet érintő rendeleteket, egyezményeket tartalmazza, az összesítő táblázatok pedig a védett és veszélyeztetett növények természetvédelmi mutatóit tárják fel.
A mű méltó párja a Természetvédelmi állattan című könyvnek. A két mű együttesen szolgálja a magyar természetvédelem ügyét, a gyakorló természetvédő szakemberek továbbképzését, a közép- és felsőfokú természetvédelmi oktatást, a magyar természetvédelem népszerűsítését.

Kovács Dóra, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Szólj hozzá!

Címkék: könyv könyvtár Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr834361505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása