egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Hazaváró - Gyurgyalag fészkelőtelep rekonstrukciók

2010.05.17. 11:33 mmebukk

Április közepén az MME Bükki helyi csoportjából néhányan elhatároztuk, hogy az idén besegítünk egy keveset a május közepén hazaérkező gyurgyalagoknak és a Nagyvisnyón, valamint Szilvásváradon található fészkelőtelepeket megtisztítjuk az ősz óta felhalmozódott növényzettől, omlásoktól, így biztosítva nagyobb, stabilabb felületeket a fészeküregek kialakításához. Az őszi, téli és kora tavaszi csapadék a felső talajréteg több pontján - amely szinte mindenhol füves terület - átszivárgott, alámosta a talajt, omlásveszélyessé tette a falak felső részét. A falakat 'lemosva', annak anyagát (többnyire homokot) a rézsű aljára halmozta fel, ezzel csökkentve a lehetséges felületeket, eltömve a régebbi fészeküreg bejáratokat és kiváló talajt biztosítva a növényzet ' térhódítására' is.
Egy szép szombati reggelen lapátra, ásóra kaptunk, és neki fogtunk. Először a nagyvisnyói telepeket jártuk végig és tisztítottuk meg. Ezeken a telepeken sikerült az alámosásokat megszüntetnünk, ellapátolnunk a lemosott hordalékot, így egyharmadával megnöveltük a fészeküregek kialakítására alkalmas felületeket. Munkánk során még az alpin technikát is bevetettük a nehezen megközelíthető helyeken, ezt azonban csak megfelelő gyakorlattal ajánljuk bárkinek is.
Sajnos a Szilvásvárad, Hangyás területén lévő felhagyott homokbányában, a tavalyi évhez képest is romlott a helyzet, a meglevő fészeküregek túloldalán az erózió elvégezte a munkáját, néhány járat átszakadt, átlátni rajtuk, ezért a bányaudvar szintben megfelelő helyén (kb.2 m2 felület) kialakítottunk egy új falat, amely alkalmas lehet fészeküreg készítésére.
Nagyvisnyón mindhárom telepnél (a bevált módon) elhelyeztünk figyelmeztető táblát is, reméljük ezzel a 'humánfaktor' kevésbé áldásos tevékenysége sem fogja zavarni a madarakat a költési és nevelési időszakban.
Késő délutánra alaposan elfáradtunk, átmozgattunk kézzel néhány köbméter földet-homokot, lett vízhólyagunk is, de ezzel együtt reméljük, hogy az idén ismét jó költési eredményekhez segítjük ezeket a védett, színpompás rovarevő madarakat.
Fontosnak tartjuk elmondani, hogy ezeket a fészkelőtelep rekonstrukciókat kora tavasszal érdemes elvégezni mielőtt a gyurgyalagok megérkeznének, illetve késő ősszel, miután elvonultak a telepekről, így nem zavarjuk a madarakat és a szabadban végzett munkához is alkalmasabb az idő. Előfordulhat, hogy a telepeken más, nem vonuló madarak is költenek, párhuzamosan a gyurgyalagokkal, erről mindenféleképpen győződjünk meg, mielőtt neki látunk a rekonstrukciónak, mert az élőhelyek megőrzése nem csak egy-egy kiemelt állat- vagy növényfajra vonatkozik, hanem társulásokra, komplex életközösségekre is. Őrizzük meg és adjuk át természeti értékeinket a következő generációknak, ha lapátolással, ásással is teszünk csak az ügy érdekében, tegyük meg, amit megtehetünk.
 
Bakk Zsuzsanna, Somoskői Péter, Pásztor Zoltán
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoport

Szólj hozzá!

Címkék: mme természetvédelem madár gyurgyalag magyar madártani egyesület bükki helyi csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr602009604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása