egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció programja a Föld Napján

2013.04.21. 10:26 egrita

A szekció programja

9-12 óráig: A Föld barátja – interaktív kalandjáték kicsiknek
Alkoss velem! – kézművesség, puzzle kirakós…

10-13 óráig: Szabadtéri jóga felnőtteknek – VargánéMarika Nénivel

12-14 óráig: Föld Napja kitűző készítés

13-16 óráig: Természetesen a természetben – akadály-játék felsősöknek
Alkoss belőlem! – háztartási hulladék újrahasznosítása – játékkészítés

13-16 óráig: Rekreációs program középiskolásoknak

Egész nap: Bátorság próba az Agria Speciális Mentőkkel
Tudáspróba - kvíz játékok különböző korosztálynak

A szekció további programja

Április 20-án, szombaton 9-13 óráig A Föld Napja ünnepe alkalmából Almár, Pálos kolostor-rom állagmegóvó munkálatok civil összefogással az Egri Civil Kerekasztal Szabadidő Szekció, Eger MJV Polgármesteri Hivatal és a Dobó István Vármúzeum közös szervezésében

A szekció bemutatása

eck_szsz.jpgAz Egri Civil Kerekasztal l999-től sajátos kezdeményezésként vált meghatározóvá az egriek életében. A civil szektort érintő kérdésekről, az önkormányzati és vállalkozói szféra együttműködéséről, a hazai és határon túli civil-civil kapcsolatok társadalmi hasznosságának érvényesítéséről a szakmai alapon létrehozott 9 szekció munkája köré szervezi mindennapi tevékenységét.

A Szabadidő Szekciót jelenleg 27 civil közösség laza szerveződése alkotja.
Az alapító természetjáró közösségeken kívül ma már munkájuk nyilvánossága nyomán tevékenységük megmutatkozik többek között az egészséges életmód, a tömegsport, a környezetvédelem területén, de ismert a nagycsaládosok, az ifjúság, az idősebb korúak körében is.
Rendezvényeiről, a város lakosságát is vonzó programokról a www.eck.hu honlapon találni információt.
A 2009-es évtől saját logóval is szimbolizálják az együttműködést.

Az elmúlt években kialakultak hagyományos városi szintű rendezvényeik ill. azok, amelyhez önálló programszervezéssel kapcsolódnak:

  • Almár, Pálos kolostor-rom takarítás 2007-től kezdődően,
  • „Kézenfogva a természettel!” – különböző korosztályoknak szervezett Föld Napja rendezvény az Érsekkertben,
  • Sarudi Szabadidő Találkozó – 2001-től 10 éven keresztül volt helyszíne a háromnapos eseménynek: a szakmai programok mellett jóga, vízi túra, sport verseny, kulturális bemutató, valamint a nemzetközi civil partnerekkel közös fórumok voltak a jellemzőek. 2012-ben  a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola adott otthont a kétnapos rendezvénynek.
  • „Eger Ünnepe” Civil Fesztivál keretében évről-évre valamennyi szervezet bemutatja tevékenységét, és aktívan részt vesz a szekció „Autó nélkül Eger Ünnepén” programjának megvalósításában is.
  • Mobilitás Hét – Európai Autómentes Nap szervezésében a Polgármesteri Hivatalhoz csatlakozva 2001-től vesz részt a szekció és jelenik meg programjaival a város különböző pontján.


Az elmúlt évek során a szekció tagszervezetei közül többen eredményesen vállalkoztak civil tanulmányutak NCA pályázatai megírására. 2007-ben a Békéscsabai VIII. Civil Kulturális Börzére;
2008-ban az Észak-Magyarországi Régióba, a Kazincbarcikai Egyesületek/KEF-hez az „Önkéntesek Hete” programsorozatra jutottak el tagjaik.

Gazdagodtak a szekció határmenti nemzetközi kapcsolatai az éves találkozók, kölcsönös látogatások során a magyarkanizsai, füleki, marosvásárhelyi civilekkel. Ezek a kapcsolatok ma már kiterjednek a hazai civil szervezeteken túlmenően a határon túli közösségek irányába a szekció tagszervezetei esetében is.

Az egyesület – a Vándorlók Baráti Köre csoportja működésére alapozva – a Szabadidő Szekció tagegyesületeivel, alapítványával rendszeres szervezője, lebonyolítója számos, a környezetvédelemmel foglalkozó városi programnak: így a Föld Napja, Európai Autómentes Nap, valamint nyitott a város civil életében való közreműködésre, rendezvények, események szervezésére is.

Éves tevékenységében a természet megismerésén túl az egészséges életmódra, a családszeretetre nevelést, a fiatalok életmódjának, műveltségének gazdagítását, a sport jellegű tevékenységek szervezését, a környezettudatosságra nevelést tűzte ki célul. Ennek érdekében havonta két alkalommal, szombati napokon a közeli erdőkben túráznak; az iskolai szünetekben több napos kirándulásokat szerveznek az ország távolabb eső természeti, történelmi, kultúrtörténeti látnivalóinak megismerésére, ill. határon túli, magyarok lakta helyek – Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság, Szlovénia – felkeresésére vállalkoznak.  

DSE elnök: Kriston-Kőmüves Zoltánné – 20 779 2875, e-mail: erdei.maria@ekmk.eu;
a VBK vezetője: Mácsár Beáta – 30 686 1261, e-mail:  macsarbea@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: egri civil kerekasztal szabadidő szekció föld napja 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr125237196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása