egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Csillagász nap Felsőtárkányban - Augusztus 15.

2009.08.12. 17:17 mmebukk

Program: Előadás a csillagászatról és az égi csillagképekről majd a nyári esti égbolt jelenségeinek, csillagképeinek és a csillaghullás távcsöves megfigyelése Felsőtárkányban.
Helyszín: Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont, Felsőtárkány
Jelentkezés: Erdei Nikoletta, tel.: (30) 336-8124.

 

 

 

 

 

 

 

A bolygók láthatósága augusztusban:

Merkúr: Egész hónapban kereshető napnyugta után az esti ég alján, de megfigyelésre kedvezőtlen helyzetben. 24-én van legnagyobb keleti kitérésben, 27°-ra a Naptól. Ekkor háromnegyed órával nyugszik a Nap után.
Vénusz: Fényesen látszik a hajnali keleti égen, magasan a horizont felett. Három órával kel a Nap előtt. Fényessége -4,0 magnitúdóról -3,9 magnitúdóra, átmérője 15"-ről 13"-re csökken, fázisa 0,74-ről 0,83-ra nő.
Mars: Előretartó mozgást végez előbb a Bika, majd az Ikrek csillagképben. Éjfél körül kel, a hajnali égen látható. Lassan fényesedik, fényessége 1,0 magnitúdóról 0,9 magnitúdóra, átmérője 5,3"-ről 5,8"-re nő.
Jupiter: Hátráló mozgást végez a Bak csillagképben. Egész éjszaka feltűnően látszik a déli ég alján, 14-én szembenállásban van a Nappal. Fényessége -2,8m, átmérője 49".
Szaturnusz: Előretartó mozgást végez az Oroszlán csillagképben. Este nyugszik, napnyugta után kereshető a nyugati ég alján. Fényessége 1,1magnitúdó, átmérője 16".
Uránusz: Az esti órákban kel. Az éjszaka nagy részében látható a Halak csillagképben.
Neptunusz: Csaknem egész éjszaka látható a Bak csillagképben,17-én van szembenállásban a Nappal.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Kép: Budapesti égbolt látványa 2009. aogusztus 15-én 19 órakor. Forrása: ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet Csillagászati Tanszéke

Szólj hozzá!

Címkék: program csillagászat bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr91305462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása