egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Gyöngyös éghajlatvédelmi stratégiát készít

2009.11.20. 17:42 torosziget

Az éghajlatváltozáson is spórolna a város

Az egyetlen magyar városként csatlakozott az éghajlatvédelmi stratégia kidolgozását célzó nemzetközi mintaprojekthez a mátraaljai város.
A tervek szerint a 2010-ben teljesülő program eredményeként pénzt és energiát takaríthat meg az önkormányzat.

– Az, hogy éghajlatváltozás van, nem kérdés, és különösebben gondot sem kellene okoznia. Ami aggasztó, az a folyamat sebessége. Éppen ezért fontos a várható változások megelőzése, valamint, hogy tudjunk alkalmazkodni az éghajlatváltozás legtöbbünket érintő hatásaihoz – mondta Bozsó Brigitta, a gyöngyösi stratégia kidolgozásában szerepet vállaló Energia Klub éghajlatvédelmi projektvezetője. – Már most problémát jelent a csapadékeloszlás átalakulása, hiszen már nem nyáron, hanem télen esik több csapadék, s ez a mezőgazdaságot jelentősen befolyásolja. De ha a nagy esőzésekre nincs felkészülve egy település, mert nem gondoltak a csatornahálózat fejlesztésére, akkor az utcákon hömpölygő víz okoz jelentős problémákat.

Ugyanígy fontos, hogy a nyári hőségek idején legyenek a városban olyan helyek, ahol hűsölni tudnak az emberek. Szintén a  klímaváltozás következménye lehet egy új járvány vagy kórokozó megjelenése és elszaporodása is. Ezekre az eshetőségekre fel kell készülni, és az önkormányzatnak az lesz a szerepe, hogy felvegye a kapcsolatot és párbeszédet kezdeményezzen a város gazdasági és társadalmi életének fontos szereplőivel és a lakossággal - fejtegette a szakember.

Gyöngyösnek egy éve van arra, hogy kidolgozza az éghajlati stratégiáját. Ennek érdekében szerdán már meg is tették az első lépést, amikor a cégek és intézmények vezetői tájékoztatták a tervekről. A későbbiekben pedig a civil élet szereplőivel is szeretnék felvenni a kapcsolatot. A program megvalósításához uniós és állami pénzeket is nyertek páylázatokon, mintegy 2,5 millió forintot. Hiesz György polgármester hangsúlyozta: a céljuk az, hogy Gyöngyös környezeti szempontból is egy tudatosan gazdálkodó város legyen.

– Az éghajlatvédelmi stratégia kidolgozása hosszú távon megtérül majd, hiszen segítségünkre lehet egyéb fejlesztések esetében, mint például az energiastratégia, a rendezési terv, vagy pályázatok elkészítésekor is - ecsetelte a polgármester. - Az éghajlatvédelmi és az energiastratégiát összehangolva elérhetjük azt is, hogy évente ne kelljen több tíz vagy száz milliót költenie a városnak az energiára. Ha elkészül Gyöngyös éghajlatvédelmi stratégiája, akkor azzal a város pénzt és energiát takaríthat meg, megelőzheti a szélsőséges időjárási eseméynek okozta káros következményeket, függetlenné válik, mindezek által a lakosságban pozitív kép alakul majd ki Gyöngyösről.

Forrás:
heol.hu 2009. november 18.

Az Energia Klub éghajlatvédelmi oldala >

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat gyöngyös energiahatékonyság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr351538975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása