egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Vödörtaxival segítenek a békáknak Felsőtárkányban

2010.03.28. 17:17 egrizold

Zseblámpákkal és láthatósági mellénnyel felszerelkezett csapatok lepték el Felsőtárkány mellett az oldalvölgyi tavak környékét.

A gyerekek és felnőttek este 7-től akár éjfélig is „vödörtaxiztatják” a most vonuló barna varangyokat. Az autóforgalom miatt szükség is van a segítségre. – Ha megjött volna a megígért eső, könnyebb lenne, az felgyorsítaná a vonulást – mondja Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki a népes gyereksereget is koordinálja. – Az út mellett 40 centi magas, nádból készült, ideiglenes terelőfalat húztunk 200 méter hosszan. Ez az út alatti átjárókhoz tereli a kétéltűeket, ill. megakadályozza, hogy az állatok az úttestre tévedjenek. A közeljövőben Európai Uniós támogatással végleges, beton terelők és újabb átjárók épülnek majd meg, ami a kritikus útszakaszokon "emberi beavatkozás" nélkül teszi lehetővé a békák átkelését.

– Persze, ha elkészül a terelő, akkor sem lesz felesleges ránézni a brekikre, mivel maradnak még bőven olyan útszakaszok a Bükkben is, és máshol is, ahol – nagy veszteségeket szenvedve – nagyszámú béka kísérli meg az átkelést. – teszi hozzá a fő békamentő.

Az oldalvölgyi tavakat peterakás céljából évente mintegy kétezer barna varangy keresi fel. E békafaj meglehetősen lassú mozgású, ezért nagy veszteségeket szenved el a vonulási útvonalakat keresztező közutakon. A nőstények gyakran már hím partnerükkel a hátukon érkeznek a szaporodó helyre. A varangyok és más ún. szárazföldi békafajok ivarérett egyedei is mindig ahhoz a tóhoz térnek vissza, ahol egykor ők is kikeltek, és ebihal életszakaszukat töltötték. A gyepi békák, közel ötszázan, már elfoglalták helyüket a tavaknál, jellegzetes morgó hangjuk messzire hallható. Ők mozgékonyabbak, akár méteres ugrásokra is képesek. Valamennyi kétéltű, így a békák is védett állatok. Természetvédelmi értékük nem kevesebb, mint 10 ezer forint darabonként, míg a most vödrökben szállított barna varangyoké 2 ezer.

A felsőtárkányi gyerekek szívesen segítenek, bár megcsókolni egyikük sem szeretné a békákat. Fitala Csaba pedig kifejezetten fontosnak tartja, hogy általános iskolások is bekapcsolódjanak ebbe a munkába, és íly módon a természet védelmének aktív részesei legyenek.

Tobább a Bükki Nemzeti Park hírére > 

Forrás: heol.hu 2010. március 28. P. A.

Kép: Békaterelő építése (bnpi.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem felsőtárkány bükki nemzeti park igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr461875260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása