egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Éghajlatvédelmi Stratégia készül Egerben

2010.11.28. 23:07 egrizold

Egerben települési éghajlatvédelmi stratégia készül. Erről az egri közgyűlés még 2010 tavaszán szavazott, és az itt is olvasható előterjesztést egyhangúlag elfogadták. A téma folyamatosan aktuális, a háttérben most is folyik a munkka, és ha hírt kapunk róla, akkor itt az egri zöld blogon is publikáljuk.
Most szó szerint idézzük azt az áprilisi előterjesztést, amit változtatás nélkül fogadtak el.


Előterjesztés Eger Megyei Jogú Város Települési Éghajlatvédelmi Stratégiai Tervének készítéséről

Tisztelt Közgyűlés!

Bár az önkormányzatok vezetői jelenleg még szabadon eldönthetik, rendelkeznek-e éghajlatvédelmi programmal, egy felelősen gondolkodó, lakosai egészségét, a helyi gazdaság fejlesztését és a kulturális örökség védelmét szem előtt tartó önkormányzat azonban nem hagyhatja figyelmen kívül a klímavédelmi szempontokat.
Az Európai Unió (EU) és a világ vezető országai mind a globális felmelegedés elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozzák, annak mérséklésére programokat, cselekvési terveket készítenek, forrásokat biztosítanak. Fontos szempont a források lehívásához, hogy az Európai Unióban a pályázatok előfeltétele a cselekvési - terv, - stratégia elkészítése.

Az éghajlatváltozási stratégia szükségessége:

Az energiafelhasználás növekedésének üteme azt mutatja, hogy a jelenleg használt – elsősorban fosszilis – energiaforrások belátható időn belül elfogynak, s mindez egy olyan időszakban történik, amikor a világ energiaigénye folyamatosan növekszik. Köztudomású, hogy a jelenlegi energia előállítási módszerek súlyosan szennyezik a környezetet, és jelentős mértékben hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Ebben a helyzetben kell kielégíteni az emberiség energiaigényét fenntartható módon, úgy, hogy a jövő generációk és a környezet érdekei ne sérüljenek és elkerüljük a katasztrofális éghajlatváltozást.
Az ember által okozott éghajlatváltozás valós probléma a települések számára, hatásait már most érezzük, a tudományos kutatások pedig a most is tapasztalt szélsőséges időjárási események (hirtelen csapadék, viharok, szárazság, hőség, magas UV sugárzás, stb.) gyakoribbá válását vetítik elő. A város elemi érdeke, hogy felkészüljön az éghajlatváltozás hatásaira és megelőzze az ebből eredő károkat.

Széles körben elterjedt az a téves nézet, hogy a környezet illetve az éghajlat védelme drága és pusztán a gazdagok kiváltsága illetve feladata. A valóságban ezek az intézkedések – a jövőbeli pozitív hatásokon túl – már rövid és középtávon is kézzelfogható előnyökkel járnak. Az éghajlatvédelmi intézkedések révén ugyanis az önkormányzat elősegítheti a helyi gazdaság élénkülését, javíthat a települési környezetminőségen, függetlenebbé válhat a nagy energiaszolgáltatóktól, pozitív képet alakíthat ki a településről és hozzájárul a szélsőséges környezeti események csökkentéséhez. Eddig kevés településen készült megalapozott éghajlatváltozási stratégia, így Eger az úttörő példák közé tartozhatna ezen a területen.

A környezeti és társadalmi terhek csökkentésének egyik legfontosabb eszköze az energiahatékonyság növelése és a társadalomban az energiatudatos szemlélet fokozása. Ez az energiafelhasználás racionalizálását jelenti: azonos szolgáltatási színvonal és komfort mellett kevesebb erőforrást használunk. Az energiatermelés reális és hosszú távú alternatíváját a megújuló energiaforrások nyújtják. A megújuló jelzőt azért használjuk, mert a nap, a szél, a földhő, vagy a biomassza szinte korlátlanul rendelkezésre áll – ellentétben a kőolaj, a földgáz, az urán vagy a szén rohamosan fogyó készleteivel. Ráadásul a megújulók nem szennyezik a környezetet, és felhasználásukkal decentralizált energiatermelés alakulhat ki, mely hosszú távon a helyi társadalmak számára gazdaságilag is kedvezőbb.

Külföldi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy program, stratégia végrehajtása annál zökkenőmentesebb, minél korábban bevonják az érdekelteket. Közös célunk, hogy a helyi társadalom minél szélesebb rétege és az érintettek tisztában legyenek az éghajlatvédelmi intézkedések fontosságával, támogassák azok végrehajtását, és saját lehetőségükhöz mérten proaktívan hozzájáruljanak, részt vegyenek a megvalósításban.

A projekt célja, és tartalmi elemei:

Cél: Települési éghajlatváltozási és alkalmazkodási stratégia kialakítása 2010-25-re

  1. Helyzetfelmérés: Alap-kibocsátás jegyzék kialakítása, természeti-környezeti adottságok, megújuló energia potenciál felmérés
  2. Érintettek bevonása: igényfelmérés, partnerségek kialakítása (éghajlatváltozási munkacsoport az önkormányzaton belül)
  3. Értékelés: Települési célok, beavatkozási területek definiálása
  4. Stratégia kialakítása: célok, intézkedések az érintettek bevonásával – képviselőtestületi döntés erről
    a) fenntartható energiagazdálkodás
    b) alkalmazkodás
  5. Finanszírozási (és intézményi) háttér kialakítása, kommunikáció
  6. Éghajlatvédelmi akcióterv (2 éves) megalkotása és képviselőtestületi döntés – ütemezés, finanszírozás, határidők, felelősök > költséghatékony projektek végrehajtása

Az Önkormányzat fontosabb feladatai:

  • Egy munkatársat kijelöl az éghajlatváltozási stratégia projekt koordinálására, és annak ekészítésére (adatgyűjtés, összeállítás) forrást különít el.
  • Adatgyűjtés: a Hivatalban biztosítja a szükséges kutatás feltételeit (munkatársak rendelkezésre állása, szükséges adatok bekérése).
  • Társadalom bevonása: települési éghajlatvédelmi fórum szervezése érintettekkel, éghajlatváltozási munkacsoport megalakítása (az önkormányzat szakembereinek és az érintettek képviselőinek részvételével).
  • Stratégia készítés: Az érintettek visszajelzéseit felhasználva és velük rendszeresen egyeztetve elkészíti a város éghajlatvédelmi stratégiáját (fenntartható energiagazdálkodás + alkalmazkodási fejezetekkel).
  • Kialakítja a szükséges finanszírozási és emberi erőforrás (és szükség szerint intézményi-) feltételeket.
  • PR tervet készít, és a stratégiát megismerteti az érintettekkel (kommunikáció és ismeretterjesztés)


Cselekvési terv: éghajlatváltozási akciótervet készít a stratégia alapján, vagyis definiálja a legköltséghatékonyabban és a legsürgősebben végrehajtandó teendőket (2 évre)
- Az akcióterv tervszerű megvalósítására önkormányzati forrást különít el és a költségvetésbe foglalja
- Az akcióterv egyes elemeinek megvalósítására felelős(öke)t nevez ki és és megkezdi annak végrehajtását.

Az éghajlatvédelmi stratégiát 2 évente felülvizsgálja és új akciótervet alakít ki a következő periódusra.

Főbb várható eredmények:

  • Csökkentő kiadások az önkormányzati intézmények energiahatékonyságának növelésével
  • Csökkenő energia-költségek a lakosság körében – növekvő életszínvonal, energiaszegénység megelőzése
  • Épületállomány állapotának javulása, értékének növekedése
  • Tisztább, esztétikusabb települési környezet (levegő, zöldfelületek)
  • Energiafüggőség csökkenése – helyi energiaellátás javulása, a jövő energiaforrásaira (megújulók) való tervszerű átállás
  • Időjárási eseményekből adódó káresemények csökkenése
  • Lakosság egészségi állapotának javulása
  • Zöld munkahelyek teremtése, helyi gazdaság élénkítése
  • Hulladékmennyiség csökkenése
  • Helyi lakosság környezettudatosságának fejlődése
  • A város hírnevének, presztízsének növekedése országos és akár nemzetközi szinten is.

Szükséges erőforrások:
A finanszírozási hátteret országos és európai uniós, valamint önkormányzati ill. külső források felhasználásával (KEOP, ZBR, IEE), érdekelt cégek, vállalkozások bevonásával és a lakossági beruházások támogatásával lehet megteremteni. Más klímabarát településekhez hasonlóan úgynevezett települési klímaalap létrehozására is lehetőség van.

Potenciális partnerek:
EU Covenant of Mayors, Energie Cités, Klímabarát Települések Szövetsége, Energia Klub, Testvérvárosok

Az előterjesztést Eger Megyei Jogú Város Közgyűlésének Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottsága 4 egyhangú igen szavazattal támogatta, javasolta az előterjesztés Közgyűlés elé való beterjesztését.

Felismerve a Települési Éghajlatvédelem fontosságát, kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy döntsön a mellékletként csatolt tervezet alapján a Települési Éghajlatvédelmi Stratégiai terv elkészítéséről.

Eger, 2010. április 21.

Ficzere György, tanácsnok

Melléklet: Eger Város Települési Éghajlatvédelmi Stratégia tartalmának tervezete

HATÁROZATI JAVASLAT: Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése megtárgyalta Eger Város Települési Éghajlatvédelmi Stratégia tervének előterjesztését, és támogatja annak a mellékelt tervezet alapján történő elkészítését.

Felelős: Rátkai Attila, főépítész
Határidő: 2011. április 30.

Forrás: eger.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eger környezetvédelem klíma éghajlatvédelmi stratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr822480045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása