egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Sasszinkron Dél-Hevesben

2011.01.26. 21:33 mmebukk

A hagyományoknak megfelelően az idei évben is sor került a Dél-hevesben telelő sasok számbavételére. A szakmai berkekben csak sasszinkron néven emlegetett programra január harmadik hétvégéjén került sor. Bázisként idén is a tarnaszentmiklósi vadászház szolgált, ahova a lelkesebb résztvevők már péntek este megérkeztek és ráhangolódhattak a hétvégi eseményre. A szombat reggel csatlakozókkal együtt összesen 53 résztvevő indult el terepre, az előzőleg meghatározott bejárási útvonalakon. A csapadékos időjárás miatt a földutak még terepjáróval is járhatatlanok voltak, így szinte mindenki gyalogosan tette meg a gyakran 10-12 kilométeres utat. A felmérés a korábbi években is alkalmazott módszer szerint zajlott, a régiót lefedő bejárási útvonalak mentén észlelt sasokat faj szerint, időpont megadásával kellett térképre rögzíteni. Az időjárás kedvezett a felmérésnek, hiszen az egész héten tartó ködös, csapadékos időt szombaton viszonylag tiszta, már-már tavasziasan enyhe idő váltotta, ugyanakkor lehet, hogy éppen emiatt, a régióban az átlagnál kicsit kevesebb sas volt megfigyelhető: rétisasból 29, míg parlagi sasból 28 példányt sikerült feljegyezni. A sasok mellett a megfigyelt fajok palettáját olyan ritkaságok színesítették, mint a kis sólyom, a pusztai ölyv, vagy a réti fülesbagoly.
Az egész napos terepi programot szinte ünnepi hangulatú előadássorozat és vacsora követte, melynek keretén belül Ács Róbert, Becsei Ferenc és Szitta Tamás, mint az Igazgatóság nemrég nyugdíjazott munkatársai elnyervén az „öreg sasok” címet, tiszteletbeli sas-számlálókká léptek elő.
A minden tekintetben sikeres eseményt feltehetően mindenki a következő gondolattal zárta: jövőre Veletek ugyanitt!

Borbáth Péter BNPI Dél-hevesi tájegység

Szólj hozzá!

Címkék: sas madár bükki nemzeti park igazgatóság hevesi füves puszták tájvédelmi körzet

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr532616696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása