egri zöld blog

Természet- és környezetvédelmi hírek Egerben és környékén, programajánlók, ötletek. Ha van híred, írásod vagy beszállnál a szerkesztésbe, akkor írj: egrizold(kukac)gmail(pont)com

Utolsó kommentek

Indafotó képek

Egri napok városblog

Nincs megjeleníthető elem

Egyre népszerűbb a szelektív hulladékgyűjtés Egerben!

2011.07.25. 22:42 egrizold

Az Egri Szín interjúja Jakab Zoltánnal, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatójával.

Jakab Zoltánt, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint az ezzel kapcsolatos tévhitekről. Ebben az évben még két hulladékgyűjtő sziget elhelyezése, valamint egy reklámkampány is szerepel a terveik között, céljuk, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a hulladékok szelektálására.

Egri Szín: Mi a tendencia Egerben? Mennyire vagyunk ”zöldek”?
Jakab Zoltán: Általában az országos tendencia is ez, hogy nyitnak a házhoz menő gyűjtés felé a szolgáltatók, és illetve meghagyják mellette párhuzamosan a köztéri gyűjtő szigeteket. Egerben mindenképpen egy pozitív tendencia mutatkozik, most már havi szinten is a házhoz menő zsákos gyűjtésből a 30 tonnát közelíti meg, ami úgy gondolom, egy szép szám.

Egri Szín: Napjainkban a nulla hulladékelvet tartják fenntarthatónak. Mi a javaslata a hulladék minimalizálására?
Jakab Zoltán:
A legoptimálisabb, ha már vásárláskor arra törekszünk, hogy minél kevesebb hulladék képződjön az általunk vásárolt áruk során, tehát ne olyan termékeket válasszunk, amelyek esetleg többszörös csomagolásban vannak, hiszen az csak plusz szemetet jelent, és szintén fontos hogy vigyünk magunkkal valamilyen szatyrot.

Egri Szín: Figyelemfelhívó plakátokra, népszerűsítésekre mennyire fektetnek hangsúlyt?
Jakab Zoltán:
Folyamatban van egy reklámkampány, ami elsősorban azt fogja jelenteni, hogy a hulladékszállításban résztvevő autók oldalán lesz egy nagyobb felületű reklám, illetve egy hírlevél, amit a zsákokkal osztanak, a zsákokon is van egy rányomott szöveg ami tartalmazza hogy a PET palackokon különböző polietilén típusú műanyagokat, a tisztító és kozmetikai szerek flakonjait valamint reklámszatyrok, zacskók,és zsugorfóliákat is el lehet helyezni a zsákban

Egri Szín: Mi az útja a hulladéknak, hol kerül feldolgozásra? Külföldre szállítanak?
Jakab Zoltán:
A mi esetünkben a cégünk szerződéses partnere egy koordináló szervezet, aminek van egy begyűjtő és átvevő láncolata ahol elhelyezhető a begyűjtött hulladék, valamint itt történik az újrahasznosítás. Az ÖKO-Pannon Kht.-nak csak olyan partnerei vannak, akik kizárólag Magyarországon dolgozzák fel ezeket a hulladékokat.

Egri Szín: Mennyire szeparálják el a gyűjtőkocsik a kommunálist a szelektív hulladékoktól? Sokan úgy látják hogy egybe öntik szelektálás nélkül.
Jakab Zoltán:
A szelektív hulladékot is ugyanazok a célgépek gyűjtik be, mint a kommunális hulladékot. Természetesen, amikor szelektív hulladékot gyűjt, csak azt a hulladékot gyűjti be. Az előfordulhat, hogy annyira szemetes a szelektív hulladék, hogy azt már a  normál kukásjáratnak kell összeszednie, mert az már kommunális hulladéknak minősülne, és ez által sokkal jobban rontja az utóválogathatóságát, illetve hasznosíthatóságát.

Egri Szín: A kombinált italosdobozok újrahasznosíthatók?
Jakab Zoltán:
Most már igen, ezzel kapcsolatban annyit kérünk, hogy egy nagyon picit ki kell öblíteni az erjedési folyamat miatt, és a PET palackokhoz szintén lehet gyűjteni őket.

Egri Szín: A jövőben tervezik további gyűjtőszigetek kihelyezését?
Jakab Zoltán:
Terveink szerint idén még 2 hulladékgyűjtő szigetet elhelyezünk a városban, ezen kívül szeretnénk, ha a jövőben a háztól való gyűjtés még jobban, még hatékonyabban működne.
Jakab Zoltán: Sajnos a szelektív hulladékgyűjtő edényekre illetve a zsákokra jogi okok miatt rá kellett nyomtatni, hogy maga az edény és a benne található hulladék a szolgáltató tulajdona. A városgondozás arra kér mindenkit, ha azt tapasztalja, hogy nem az Agria-Humán Kft. vagy a Városgondozás Kft. járművei gyűjtik össze a hulladékot, akkor azt jelezzék feléjük, ugyanis előfordulhat, hogy kisvállalkozások erre specializálódnak és akár a járatra kihelyezett hulladékokat illegálisan összegyűjtik.

A Városgondozás Eger Kft. honlapja > 

Forrás: egriszin.hu 2011. július 22., Oláh Anita

Szólj hozzá!

Címkék: eger hulladék szelektív városgondozás eger kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://egrizold.blog.hu/api/trackback/id/tr433098735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása